Når skjer egentlig livet?

Flytting er ofte et minne vi husker godt.

 

Når skjer det som skal med i livshistorien min?

Når skjer egentlig livet, kan man lure på. Svaret er at livet består av alle små og store øyeblikk. De vi aldri glemmer, og de som bare humper og går forbi uten at vi legger merke til dem. Jeg får ofte spørsmål om hva som er stort nok til å tas med i historien man skal skrive om seg selv. Her skal jeg gi deg mine beste råd. Litt om følelser og om historisk fakta.

Milepæler

Det kan være lurt å starte med milepælene, da blir de knagger du kan holde fast ved. Så kan andre historier få et lerret å dukke opp på. Skolestart eller flytting er slike milepæler.

Følsomme opplevelser

De minnene som skapte følelser i oss kan også trygt tas med. De har satt spor og har preget deg og gjort deg til den du er. Kanskje vil du oppleve at du ser saken fra et annet ståsted i ettertid, og en helt ny historie dukker opp. Jeg bruker å kalle dette for «å skrive seg til klarhet», og det gjør jeg ofte. (Dette skal jeg si mer om senere.)

Historiske fakta

Noe jeg synes er en artig ting å skrive om, for å gi videre, er opplevelser som generasjonene etter meg kan smile litt av. Da tenker jeg på de helt enkle ting. Eksempel på dette kan være hva det vil si å hoppe paradis, eller hvordan vi tre søsknene delte ei flaske brus på lørdagene, og at vi målte og helte fram og tilbake så alle skulle få like mye.

Mitt beste råd

Gå i gang! Skriv i vei, og la historien om deg bli til mens du minnes og hygger deg med levd liv i alle fasetter.

 

Livshistorien din lever og utvikler seg hele tiden. Gi deg selv en opplevelse hver dag, kanskje blir dette den du vil ta med i din Livshistorie.

Ta kontakt med meg! 

Det året det var så bratt

2020 har vært et rart år for oss alle.

Korona er blitt noe vi alle må forholde oss til. Munnbind og kohorter er ord vi bruker med største selvfølgelighet.

Hvorfor ikke gi de ansatte i bedriften din en hyggelig oppmuntring med felles minner fra en merkelig tid?

Godt Fortalt hjelper deg med å samle bilder fra hjemmekontor og Teamsmøter, og isper små historier fra de ansatte med uforglemmelige øyeblikk fra annerledesåret.

 

Ta kontakt, så kan vi starte i dag!

 

Bålpasseren

Jeg har en leken hjerne som av og til tenker litt for mye. Men som regel går det helt fint, vi er gode venner hjernen min og jeg. De fleste tankene lander med smørsiden opp. Og jeg blir stadig flinkere til å håndtere når de lander med smørsiden ned.

En av mine favoritt-tankestunder
er når jeg tenker meg livet og samfunnet som mye enklere enn det etterhvert er blitt. Og jeg elsker å leke med tanken om hvem jeg ville vært i tidligere tider. Bare som et tankeeksperiment, ikke fordi jeg tror jeg har levd før. Les mer

Hjelp til skriveprosjektet ditt


Jeg vil hjelpe deg med å komme i gang med skriveprosjektet du lenge har hatt lyst til å starte på? De fleste av oss trenger noen å ”kaste ball” med, noen som holder oss skjerpet og klar slik at vi ikke mister motet og retningen. Vi trenger en prosjektleder! Og da har du meg. Jeg skal sette deg i gang, følge deg opp, og til slutt hjelpe deg med å få prosjektet i havn.

Les mer

Godt Fortalt og veien videre

Samarbeide med Plus Point
Ruben Nergård, Eirin Bjørnstad og Henriette Othelie Myrlund. Godt Fortalt og Plus Point i et spennende samarbeide.

Godt Fortalt har fått midler fra Innovasjon Norge til å lage en nettportal! Vi har inngått en spennende avtale med Plus Point, og sammen med dem skal jeg utvikle et meget flott nettbasert konsept for personlig historiefortelling gjennom Livshistoriebøker. Vi har morsomme måneder foran oss med utvikling av prototype for konseptet, og veien videre for Godt Fortalt.

Dette er en stor begivenhet og jeg gleder meg til å fortelle mer når ting tar form og veien går videre. I mens lages bøker på «gammelmåten» og jeg holder også kurs for at du skal få gleden av å ha samlet din eller en slektnings historie mellom to permer.

Ta kontakt på eirin@godtfortalt.no så finner vi den måten som blir best for deg når historien skal samles.

Den fargerike blokka

Den fargerike blokka

Barndommen og minnene fra den ligger i oss alle. Noen har vært heldige, andre igjen må bruke hele livet for å takle barndommen. Du kan gjøre en forskjell ved å skape gode minner for dagens unger, visste du det?

Da jeg gikk på barneskolen bodde vi i ei treetasjes blokk mitt oppe på Tromsøya. Pappa var lærer og vi hadde fått ei leilighet som fulgte med jobben hans. Jeg var 7 år og var overbevist om at vi var verdens heldigste. Nå hadde familien egen leilighet, vi var to voksne og tre barn, og hadde to soverom! Det var andre unger i nesten alle leilighetene i blokka, og vi hadde umiddelbar nærhet til naturen. Kunne man ha det bedre?

Jeg smiler hver gang jeg tenker på årene i blokka, og tar stadig veien forbi i Ringkøbingvegen for å la barndommen streife meg med hele minneregistret sitt.

Det ble også en spennende og holdningsskapende tid for ei lita jente på vei inn i livet. Vi snakker om tidlig 70-tall i universitetsbyen Tromsø, og både «lilleblokka» som lå ved siden av, og vår blokk var en smeltedigel for veldig mange forskjellige folk fra både inn- og utland. Selv vokste jeg opp i en familie som knapt nok hadde vært i Sverige på denne tiden, og verden var liten, med en trygg base i Tromsø.

I oppgangen vår bodde det en familie som var fra Irland og hadde reist verden rundt i jobbsammenheng. Ungene var født på forskjellige steder i verden, og hjemme snakket de selvfølgelig engelsk. I en annen oppgang bodde ei japansk mor med sine to gutter. Like i nærheten av blokka lå Nordlysobservatoriet med ansatte fra hele verden, og jeg hadde ei venninne med fransk mor og et nydelig fransk navn.

Dette var både veldig eksotisk, og samtidig det naturligste av verden. Slik skulle det være, det fantes folk over hele verden, og selvfølgelig skulle noen av dem bo i Blokka på Skoglyst. Dette var den tidens innvandrere, og i min lille verden var de helt vanlige naboer med unger som det var artig å leke med.

Som voksen har jeg tenkt at jeg fikk en rikdom som jeg ikke hadde forutsetning for å se den gang. Det fremmede ble naturlig og ulikheter ble spennende og lærerikt.

Rett nok snakket de voksne et sjarmerende norsk, og de holdt på sine tradisjoner og språk, men de var viktige bidragsytere i byen og samfunnet. De forærte oss også ungene sine som alle ble en del av det norske samfunn, og både bidrar positivt og betaler sin skatt i dag.

Kanskje kommer de lengre borte fra de som kommer til landet vårt nå. De har helt klart en tøffere historie og de har en dårligere økonomisk start enn «de nye norske» som fikk prege min barndom på 70-tallet. Men jeg tror at hvis vi tør å åpne hjerter og hjem for dagens innflyttere så vil historien vise oss akkurat det samme.  Rett nok snakker de voksne ikke godt norsk, naturligvis tar de vare på sin egen tradisjon og kultur. Men ved åpenhet og veiledning om hva det vil si å bo i Norge blir de gode bidragsytere i byen og samfunnet. Og som en bonus, de forærer oss ungene sine som blir en viktig del av det norske samfunn med både sin skatt og seg selv.

Også i Amerika

Også i Amerika

I dag, 21. januar, er det selveste Soldagen i Tromsø. Det er den dagen da vi ser sola igjen etter to måneder uten. Og ja, vi tar litt av i kollektiv galskap.

Helt av hengslene

For i dag er det endelig selveste Soldagen og den gjør oss som bor her, og de som har bodd her, og de som vet at de egentlig hører til her, helt tussete. Vi feirer sola med solboller (som visstnok heter Berlinerboller andre steder), vi drikker kakao og vi ser mot sør alle sammen. Facebook fylles av solstatuser, og Instagram flyter over med solbilder. Hold ut, det vil gi seg, men i dag tillater vi oss å ta helt av, vi har ventet i to måneder!

Utenlandsk presse var på plass

Den Soldagen jeg husker best gikk jeg på gymnaset, på Kongsbakken. I midttimen toget vi, en venninnegjeng, til byen og ned på kaia ved Skarven for å se på sola. Jeg hadde skrevet et sol-dikt som ble lest for de andre og applausen og latteren satt løst. Dette må ha fanget oppmerksomheten  til de utskremte journalister fra Amerika som var i byen for å skrive om dette rare fenomenet Soldagen, og det vi i det høye nord gjorde for å hylle sola på denne dagen. Vi ble intervjuet og tatt bilde av, og diktet ble oversatt til engelsk. 17 år og allerede oversatt til et fremmedspråk, ikke verst!

I media «over there»

Etterpå dro de til Prestvannet skole hvor, min far var rektor, og laget reportasje om solboller, karneval og kakao. Noen uker senere nådde den ferdige avisen Tromsø, og meg, via en utvekslingselev fra byen som sendte brev hjem med avisa som overraskende innhold. jeg må få minne om at ingen hadde hørt om Internett, Facebook og Instagram, og at dette var store greier for ei vanlig jente fra nord den gang.

Og her er diktet

Æ har en lengsel og mange med mæ

vi savne ho som er god og varm

Vi savne sola som gir oss lyset

og gjør at livet det spire fram

En venn e sola, en venn vi savne,

de lange månan ho borte e

Men, når ho kommer, da kommer gleden,

og det e godt å være tell

Eirin 17 år.

Foto: Harald Groven

Ny nettside på plass

Ny nettside på plass

Det er med stor glede og stolthet vi kan fortelle at vår nye nettside nå er sendt ut i den store verden. Nå kan vi endelig vise til et sted hvor du kan bli kjent med oss i Godt Fortalt.

Å lage en livshistoriebok er en lang og god prosess, og det å fortelle om veien som skal tilbakelegges er ikke gjort på en ”heistur”. Men nå kan du, i ro og mak, få med deg alle detaljene i det å skrive livshistorie. Nå kan du se på flere alternativer og finne den boka som passer for deg og dine.

Vi takker NettCoach.no for samarbeidet og er strålende fornøyd med resultatet.

Ikke nøl med å ta kontakt med oss, jeg snakker gjerne livshistorier med deg enten på e-post eller telefon.