Og plutselig er du et annet sted

Hva er det som gjør at noen hendelser og minner i ettertid står som «påler» i livet vårt? Og hva gjør akkurat disse «pålene» til noe du vil fortelle når din historie skal skrives ned?

Poff

-Akkurat nå er jeg på Røst. Jeg sitter på kafeen på den butikken som ligger nærmest fergekaia, og ser ut over havet. Snart kommer tre av øyas spennende mennesker, vi skal ha et møte.

Slike ting kan jeg plutselig si til familien min. De rister ikke lengre på hodet, men har lært seg å himle helt umerkelig med øynene over mine rare utsagn. Men for meg er det helt reelt. Plutselig, som ved et trylleslag er jeg med (nesten) hele meg tilstede på et helt annet sted.

God investering

Jeg tror det er vår fantastiske hjerne som er laget slik at lukter, ord, et glimt av noe vi har sett eller følt før, kan sende oss rett inn i «Minneraketten», og avgårde til et sted vi har vært før. Og uten at jeg vet med sikkerhet så tenker jeg at de destinasjoner vi har å velge mellom, når vi får ta denne reisen, er de opplevelser som gav sterke inntrykk. Opplevelser som beveget hjertet, de som gav vind i nesen og satte følelser og intellekt i sving. Jeg kan nemlig ikke huske å ha blitt «sendt avgårde» til en stund foran tv eller en lat lørdag i senga. Det kreves nok gode «innskudd» for å få denne formen for deilige uttak i «Minnebanken».

Røst og NRK

Om Røst vil jeg si at minnene derfra alltid vil være veldig levende i meg. Det er en kombinasjon av møtet med fantastiske folk, en natur som bergtok meg, og det å være ute i felten på jobb med min gamle arbeidsgiver NRK. Dokuserien om Røst både utfordret meg og gav meg stor glede.

Dette er noen år siden nå, og jeg vet ikke engang om det fortsatt er en kafé (eller en butikk) ved fergekaia. Men jeg følger med på Facebook og ser at det fortsatt bor livsglade, spennende og kreative mennesker på Røst. Og når lengselen ikke er til å holde ut skal jeg dit igjen. Jeg vil gjerne på nytt få lage minner om storheten i folket, naturen, tørrfisken og historiene jeg vet lever der. Og så skal jeg på nytt spise et meget godt måltid på Querini Pub og restaurant.

Og når mine viktige historier skal fortelles så er Røst med blant topp 10, sånn er det bare!